Etsi koulutusisältöjä

close

Adobe Premiere Pro ja Blackmagic DaVinci Resolve – videoeditointiohjelmistot vertailussa

9.3.2023

Markkinoilla on paljon sovelluksia, jotka ovat selkeitä markkinajohtajia omalla alueellaan eikä niillä ole edes varteenotettavia kilpailijoita. Videoeditointipuolella tilanne on melko avoin ja tarjolla on useita hyviä editointiohjelmistoja eri valmistajilta. Tässä artikkelissa käydään läpi kahden erittäin suositun videoeditointisovelluksen eroja: Adobe Premiere Pro ja Blackmagic Design DaVinci Resolve. Artikkelin avulla toivottavasti ymmärrät paremmin mitä eroja sovelluksiin liittyy ja kumpaanko ekosysteemiin uuden käyttäjän kannattaisi mahdollisesti siirtyä ja panostaa.

Mitä ovat DaVinci Resolve ja Premiere Pro?

Sekä Adobe Premiere Pro että Blackmagic DaVinci Resolve ovat molemmat huippuluokan sovelluksia ammattimaisia videotuotantoja varten. Molemmat sovellukset ovat videoalan ammattilaisten suosimia ja aloittelijalle ne voivat tuntua melko haastavilta, koska molemmissa on todella paljon ominaisuuksia. Jos sinulla kuitenkin on aiempaa videoeditointikokemusta ja perusymmärrys videotiedostomuodoista ja niiden ominaisuuksista, sekä Premiere Pro että DaVinci Resolve tuntuvat ainakin perustason leikkaamisen osalta hyvin samantyyppisiltä, kuin monet muutkin pienemmät videoeditointiohjelmistot. Näiden kahden sovelluksen välillä on monia yhtäläisyyksiä mutta myös keskeisiä eroja, jotka voivat vaikuttaa sopivan ohjelmiston valintaan. Premiere Pro -sovelluksella on pidemmät perinteet ja se on edelleen laajemmin käytetty, mutta DaVinci Resolve on kasvattanut muutaman viime vuoden aikana hurjasti suosiota. Esimerkiksi moni YouTubettaja on vaihtanut Premiere Pro:sta DaVinci Resolveen.

Tutustu tarkemmin ohjelmien yhtäläisyyksiin ja eroihin tämän artikkelin avulla:

Premiere Pro ja DaVinci Resolve keskeisimmät erot ja yhtäläisyydet

Keskeisimmät erot Adobe Premiere Pro ja Blackmagic DaVinci Resolve -sovellusten välillä ovat hinnoittelu, ohjelmien laajuus ja käyttöjärjestelmien tuki. Siinä missä molemmat toimivat sekä Windowsilla että Macintoshilla niin vain DaVinci Resolve toimii myös Linuxilla. Lisäksi DaVinci Resolven saa ladattua ja asennettua täysin ilmaiseksi tai sitten sen voi hankkia laajempana maksullisena versiona, kun taas Adobe Premiere Pro tarjoaa ainoastaan seitsemän päivän pituisen ilmaisen kokeilujakson ja sen jälkeen ohjelmassa on jäsenyyteen perustuva toistuva maksu.

DaVinci Resolve on näistä kahdesta ohjelmasta laajempi ja sisältää enemmän ominaisuuksia, kuin Premiere Pro. Tämä johtuu siitä, että laajempaan Adobe Creative Cloud -pakettiin kuuluvilla Adobe-sovelluksilla täydennetään Premiere Pro:ta. Esimerkiksi Adobe Audition on erillinen sovellus äänen muokkaamista varten ja Adobe After Effects on erillinen sovellus tehostetuotantoa ja animaatioita varten. Lisäksi tarjolla on lukuisia muita sovelluksia, kuten vaikkapa Adobe Photoshop, jotka ei niin suoraan liity videotuotantoihin, mutta on joka tapauksessa markkinajohtaja kuvankäsittelyssä. Kaikki nämä integroituvat tiiviisti ja saumattomasti Premiere Pro:n kanssa. DaVinci Resolve taas sisältää suoraan ohjelman sisälle rakennettuja sivuja, joiden voi ajatella olevan eräänlaisia pienoisohjelmistoja yhden ja saman ohjelman sisällä.

Adobe siis tarjoaa useita erillisiä sovelluksia ja DaVinci Resolvessa on kaikki videotuotantoon liittyvä yhdessä ja samassa paketissa. On lähinnä makuasia sen suhteen kumpi suunnittelun lähtökohta miellyttää enemmän: yksi laaja ohjelmisto vaiko muutama erillinen sovellus. Yleisesti ottaen DaVinci Resolve on jonkin verran haastavampi ottaa käyttöön, koska se on niin laaja ja tuhti paketti Premiere Pro -sovellukseen verrattuna. Erityisen paljon haasteita aiheuttaa myös DaVinci Resolven node-pohjainen värinhallinta ja tehostetuotanto, sillä node-pohjainen käsittely on hyvin erilaista, kuin perinteisiin tasoihin pohjautuva käsittely, kuten useimmissa muissa muokkaussovelluksissa. DaVinci Resolvessa on myös erittäin kattavat äänenmuokkausmahdollisuudet sekä tehosteisiin liittyvät ominaisuudet, joten opeteltavaa riittää varmasti paljon. Toisaalta usean erillisen Adobe-ohjelmiston opetteleminen on sekin haastavaa.

Adobe Premiere ProDaVinci Resolve
HintaKuukausimaksullinen, noin 20 € / kk (sisältäen verot). Saatavilla ilmainen 8-päivän kokeiluversio tutustumista varten sekä laajempi Creative Cloud -ohjelmistopaketti, jossa yli 20 sovellusta.Saatavilla sekä ilmainen sekä maksullinen Studio-versio, jossa kertamaksu, noin 350 € (sisältäen verot).
Win/MacToimii sekä Windowsilla että Macintoshilla.Toimii sekä Windowsilla, Macintoshilla että Linuxilla.
Yleinen käyttöhelppousOhjelmaan pääsee melko nopeasti sisään varsinkin, jos on aikaisempaa editointikokemusta.Voi olla paikoitellen yllättävänkin haastava, vaikka olisi aikaisempaa videoeditointikokemusta muista sovelluksista.
VideoeditointiAmmattitason ominaisuudet.Ammattitason ominaisuudet.
Värinhallinta ja värikorjailuMelko kattavat varsinkin peruskäyttöä ajatellen.Erittäin laajat ja edistykselliset ominaisuudet, joita varsinkin värinhallinnan ammattilaiset suosivat.
Äänen muokkausMelko kattavasti ääneen liittyviä ominaisuuksia, joskin Adobe Audition tarjoaa vielä enemmän.Erittäin paljon ominaisuuksia äänen muokkaukseen liittyen.
TehosteetMelko kattavasti tehosteisiin liittyviä ominaisuuksia, joskin Adobe After Effects tarjoaa vielä paljon enemmän.Erittäin kattavasti tehosteisiin liittyviä ominaisuuksia ja mahdollisuuksia.
JulkaisuHyvin kattavasti julkaisuun liittyviä ominaisuuksia. Lisäksi erillinen Adobe Media Encoder tarjoaa vielä lisää mahdollisuuksia.Hyvin kattavasti julkaisuun liittyviä ominaisuuksia.

Historiallisesti suurin ero Premiere Pro:n ja DaVinci Resolven välillä on ohjelmistojen suunnittelun lähtökohta: Premiere Pro rakennettiin jo heti alkuun videoiden editointisovellukseksi, kun taas DaVinci Resolve suunniteltiin ensin värinmuokkausohjelmistoksi ja vasta sen jälkeen siihen lisättiin videoeditointiin liittyviä ominaisuuksia. Tällä hetkellä videoeditoinnin osalta sovellukset ovat melko samalla tasolla, mutta DaVinci Resolve loistaa yhä kirkkaimpana tähtenä videoiden värinhallintaa ja värikorjailua ajatellen.

Kuten oheinen kaavio osoittaa, Adobe Premierellä on pitkät ja vankat perinteet videoeditoinnissa. Sen sijaan uudemman sukupolven edustajan, DaVinci Resolven, suosio on alkanut kasvaa erityisesti sen jälkeen, kun Blackmagic Design lisäsi videoeditointiominaisuudet mukaan ammattitason värikorjailusovellukseen ja samalla laski ohjelman hintaa. Ohjelmien opettelun suhteen Adobella on pienoinen etulyöntiasema, sillä ohjelmalla on pidempi historia ja Premiereen löytyy vielä tällä hetkellä enemmän laajennuksia, tutoriaaleja ja oppaita, mutta tässäkin suhteessa DaVinci Resolve tasoittaa peliä koko ajan.

Kumpi on parempi: DaVinci Resolve vai Premiere Pro?

On vaikea antaa suora vastausta siihen, kumpiko ohjelmisto on parempi. Koska Adobe-sovellukset ovat tunnettuja ja laajemmin käytettyjä, Premiere Pro on turvallinen valinta silloin, kun videoprojektia toteutetaan isommassa ryhmässä yhdessä muiden tahojen, kuten vaikkapa mainostoimistojen, kanssa. Voi myös olla, että työnkulussa käytetään yleisesti vaikkapa Adobe Photoshop ja Adobe After Effects -sovelluksia, jolloin myös Adobe Premiere Pro olisi luonnollinen valinta videoiden editointiin. Mikäli toteutat kaiken itse alusta loppuun, DaVinci Resolve sopii silloin erinomaisesti. DaVinci Resolvesta löytyy myös monen käyttäjän ryhmäominaisuuksia, kuten Premierestäkin, mutta ne ovat tarkoitettu vain maksulliseen Studio-versioon.

Makuasioista voidaan aina kiistellä, mutta fakta on joka tapauksessa se, että Adoben sovellukset maksavat enemmän – erityisesti silloin, kun halutaan hankkia koko Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketti, jossa on mukana kaikki herkut. DaVinci Resolven suurin vetonaula on tietysti se, että kuka tahansa voi ladata ohjelman täysin ilmaiseksi ilman aikarajoituksia. DaVinci Resolven saa myös kattavampana maksullisena Studio-versiona, mutta silloinkin ohjelma on vain kertaostos eli ohjelman lisenssi ostetaan kerran ja kaikki tulevaisuuden päivitykset tulevat mukaan ilmaiseksi. Ilmaisversio on avannut sopivasti oven monelle täysin aloittelijalle ja ohjelman suosio on kasvanut koko ajan viime vuosien aikana. Ilmaisversio on itse asiassa todella hyvä ja voittaa useimmat maksulliset kilpailijat laajuudessa ja ominaisuuksien määrässä. Vielä tätäkin laajemman ja maksullisen Studio-version hankinta tulee tarpeen lähinnä vain siinä tapauksessa, että toteutat videoeditointia ammattimaisesti ja haluat kaikki herkut ja ominaisuudet käyttöön. Blackmagic luottaa siihen että, kun käyttäjät tottuvat sovellukseen ja näkevät miten hyvä pelkkä ilmaisversio jo on, he todennäköisesti ostavat maksullisen version myöhemmässä vaiheessa, kun vaatimustaso kasvaa. He saattavat samalla kiinnostua Blackmagicin kameroista ja striimauslaitteista, joten ilmainen sovellus toimii hyvänä markkinointikeinona muille tuotteille. Adobe-tuotteilla on jäsenyyteen perustuva maksu ja mikäli maksut lopetetaan, ohjelmia ei voi enää käyttää ollenkaan. Tämä inhottava rahastuskeino toimii, koska Adobe on niin suuri peluri ja tunnettu yritys, että sen tuotteilla riittää paljon käyttäjiä.

Mikä on Adobe Premiere Pro ja mihin sitä käytetään?

Adobe Premiere Pro logo

Adobe Premiere julkaistiin vuonna 1991 alun perin yksinomaan Mac-käyttäjille. Sen seuraaja Premiere Pro julkaistiin muutaman vuoden kuluttua ammattimaisemmilla ominaisuuksilla. Se tuli heti laajalti käyttöön ja on nykyisin osa Adobe Creative Cloud -ohjelmistopakettia. Premiere Pro on tunnettu ja erittäin suosittu videoeditointisovellus. Sitä käytetään mainosten, elokuvien, televisio-ohjelmien ja online-videoiden luomiseen. Videoiden leikkaamisen osalta ohjelmasta ei juuri puutu mitään ja lisäksi siinä on mukana äänen ja värien muokkausmahdollisuus. Luovassa ja vaativammassa projektissa Premiere Pro:n rinnalla käytetään usein Adobe After Effects -sovellusta, jolloin videoprojektiin saadaan mukaan erikoistehosteita ja animaatioita.

adobe-koulutus.fi

Mikä on Adobe Premiere Pro

Lue lisää ohjelmasta ja sen ominaisuuksista Adobe-koulutus.fi -verkkosivuilla.

https://adobe-koulutus.fi/premiere-pro/

Mistä voi ladata Adobe Premiere Pro -ohjelman ja paljonko se maksaa?

Voit ostaa Adobe Premiere Pro -sovelluksen Adoben kotisivuilta. Pelkkä Premiere Pro maksaa noin 25 € / kk ja mukaan tulee Adobe Premiere Rush ja 100 gigatavua pilvitallennustilaa. Lisäksi on mahdollista ostaa laajempi Creative Cloud -ohjelmistopaketti, joka on noin 65 € / kk. Tarjolla on myös hieman edullisempia ja kalliimpia lisenssejä sekä opiskelijoita, opettajia että yrityksiä varten. Voit lisäksi aloittaa ilmaisella kokeiluversiolla. Kokeiluversiota voi kokeilla seitsemän päivää, jonka jälkeen alkaa maksullinen jäsenyys. Voit keskeyttää tilauksen koska tahansa ilmaisen tilausjakson aikana. Ilmainen kokeiluversio löytyy myös kokonaiselle Creative Cloud -paketille, jos olet kiinnostunut myös muista Adobe-tuotteista. Käytännössä kannattaisi hankkia koko Creative Cloud -ohjelmistopaketti, sillä sen mukana tulevat Adobe After Effects, Adobe Audition ja Adobe Photoshop laajentavat Premiere Pro:n ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Koko paketin hankkiminen tulee myös edullisemmaksi kuin, jos ostat jokainen Adobe-sovelluksen erikseen.

Premiere Pro -koulutukset ja kurssit

Lue lisää

Adobe Premiere Pro velhon peruskurssi 10-11.3.2025

Adobe Premiere Pro -velhon perukurssin etäkoulutus tarjoaa tuhdin paketin kaikille videoeditoinnista kiinnostuneille. Tämä etäkoulutus järjestetään live-muotoisena siten, ett…

Mikä on Blackmagic Design DaVinci Resolve ja mihin sitä käytetään?

Blackmagic Design DaVinci logo

Da Vinci Systems julkaisi DaVinci Resolven vuonna 2004 ja Blackmagic Design osti sen vuonna 2009. Vuosien varrella Blackmagic on työskennellyt kovasti viedäkseen DaVinci Resolven pelkästä huippuluokan värikorjailusovelluksesta myös huippuluokan videoeditointisovellukseksi.

Tällä hetkellä Blackmagic tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden valita kahdesta eri versiosta. Saatavilla on täysin ilmainen DaVinci Resolve, joka sisältää jo uskomattoman paljon ominaisuuksia ollakseen ilmainen. Lisäksi on vielä laajempi DaVinci Resolve Studio, joka on tarkoitettu pikemminkin ammattilaisille. Et todennäköisesti tarvitse maksullista versiota, Jos olet vasta aloittelija tai harrastaja. Studio-versio on suunnattu pikemminkin monen käyttäjän tiimityöskentelyyn ja tarjoaa ilmaisversiota enemmän ominaisuuksia esimerkiksi tehostetuotantoon.

Mistä voi ladata Blackmagic Design DaVinci Resolve -ohjelman ja paljonko se maksaa?

Voit ladata joko ilmaisen version tai maksullisen Studio-version Blackmagic Design -kotisivujen kautta. Kannattaa kokeilla ensin ilmaisella versiolla ja sitä mukaa, kun ohjelman ymmärrys kasvaa, tiedät paremmin täytyykö sinun hankkia maksullinen versio. Vaikka ilmainen versio riittää todella pitkälle ja se mahdollistaa jo periaatteessa kaiken peruskäytössä tarvittavan niin maksullinen versio olisi”vain” noin 350 € (huomioiden verot). Huomaa, että on pelkkä kestaostos ja saat kaikki tulevaisuuden päivitykset ilmaiseksi mukaan. Vertailun vuoksi Adobe Premiere Pro maksaa noin 20 € jokainen kuukausi ja se tulee siten kalliimmaksi jo noin 1,5 vuoden käytön jälkeen.

Ilmaisessa versiossa on hyvin pitkälti samat asiat ja ominaisuudet, kuin maksullisessa Studio-versiossakin – ainakin mitä tulee perustason videoeditointiin ja värinhallintaan. Osa Studio-version ominaisuuksista puuttuu ja osa taas on mukana ilmaisversiossakin, mutta esimerkiksi Studio-versioon kuuluvat tehosteet ovat suojattu vesileimalla: voit kokeilla Studio-versioon kuuluvaa tehostetta ilmaisversiossa, mutta tehoste tuottaa sekä editoitavan videon että lopullisen videon päälle vesileiman, joten tehosteita ei voi oikeasti käyttää. Maksullinen Studio-versio tukee paremmin erilaisia videotiedostomuotoja ja kodekkeja, suurempaa tarkkuutta (yli 4K-tarkkuudet), suurempia frame rate (yli 60 fps) -arvoja sekä yli 8-bittisiä videoita (ilmaisversio on tarkoitettu vain 8-bittisille videoille). Lisäksi Studio-versio tukee tietokoneen näytönohjainta ja sen laskentatehoa eli ohjelma on suorituskykyisempi erityisesti kovasti pakattujen videoiden käsittelyssä. Tämä olisi tietysti juuri sellainen ominaisuus, joka hyödyttäisi myös harrastajatason käyttäjiä. Harrastajatason kameroissa käytetään tyypillisesti H.264 tai H.265-pakkausta, joka on kyllä tehokas mutta vaatii suorituskykyisen tietokoneen, kun videota editoidaan.

On hyvä huomauttaa, että Blackmagic Design valmistaa fyysisiä laitteita, joilla videoeditointi ja värikorjaus voidaan viedä vieläkin ammattimaisemmalle tasolle.

DaVinci Resolve -koulutukset ja kurssit

Lue lisää

BlackMagic DaVinci Resolve velhon peruskurssi 16-17.12.2024

Blackmagic Design DaVinci Resolve -velhon peruskurssin etäkoulutus tarjoaa tuhdin paketin kaikille videoeditoinnista kiinnostuneille. Tämä etäkoulutus järjestetään live-muotoisena siten, ett…

Lue lisää

BlackMagic DaVinci Resolve velhon peruskurssi 24-25.3.2025

Blackmagic Design DaVinci Resolve -velhon peruskurssin etäkoulutus tarjoaa tuhdin paketin kaikille videoeditoinnista kiinnostuneille. Tämä etäkoulutus järjestetään live-muotoisena siten, ett…

Vertailussa käyttöliittymät

Premiere Pro -sovelluksessa on paljon erilaisia paneeleja yhdessä ja samassa näkymässä. Paneeleja voi ottaa esille tai laittaa piiloon ja niitä voi myös vetää liki mihin ja miten tahansa. Paneeliasettelu voidaan myös tallentaa, joten jokainen käyttäjä voi kustomoida ohjelman käyttöliittymän sellaiseksi, kuin itse haluaa. DaVinci Resolve taas jakautuu erillisiin sivuihin ohjelman sisällä. Kukin sivu on omistettu tietyntyyppistä muokkausta varten, kuten vaikkapa editointia, värikorjausta tai äänen muokkausta. DaVinci Resolven käyttöliittymää ei voi kustomoida yhtä monipuolisesti, kuin Premiere Pro -sovelluksessa, vaan se on enemmän tai vähemmän ennalta määrätty. Tosin se on melko sujuva eli suurta tarvetta käyttöliittymän kustomointiin ei välttämättä edes ole.

Koska Premiere Pro on ollut käytössä pidempään, sitä on yleisesti ottaen helpompi ymmärtää ja helpompi lähestyä. Premiere Pro muistuttaa käyttöliittymältään muita Adobe-sovelluksia, kuten Adobe After Effects -sovellusta, joten Adobe-käyttäjien on kohtuullisen helppo aloittaa Premieren käyttö. Premiere Pro myös käyttää tehosteiden ja värisäätöjen tekemisessä perinteisiä tasoja, kuten useimmat markkinoiden muokkausohjelmistot. Vastaavasti DaVinci Resolven Fusion- ja Color-sivut käyttävät nodeja, jotka voivat olla hankala tai jopa pelottava asia uusille käyttäjille. Node-muotoinen arkkitehtuuri on kyllä monipuolisempi, mutta se vaatii harjoittelua ja totuttelua. Lisäksi myös projektien ja tiedostojen hallinta on toteutettu hyvin eri tavalla: Premiere Pro -sovelluksessa tallennetaan projektitiedostoja itse mihin tahansa paikkaan omalla tietokoneella, kun taas DaVinci Resolvessa projekteja säilytetään eräänlaisessa ohjelmaan sisäänrakennetussa tietokannassa. On pikemminkin makuasia kumpi tapa on parempi, sillä vaikka Premiere Pro on perinteisempi ja antaa ehkä hieman enemmän vapauksia, DaVinci Resolvessa prorjektit pysyvät ainakin paremmin esillä ja tallessa. Kaiken kaikkiaan molemmissa sovelluksissa on paljon eroja sekä hyviä ja huonoja puolia, joten selvää voittajaa osalta on vaikea sanoa.

Voittaja: Kyseessä on tasapeli, koska molemmissa ohjelmissa on niin erilainen tapa käyttää ohjelman ominaisuuksia ja kyse on enemmänkin tottumus- ja makuasia.

Vertailussa editointiominaisuudet

Videoiden leikkaamisen ja trimmaamisen osalta molemmat ohjelmat ovat hyviä ja ammattimaisia. Premiere Pro tarjoaa enemmän varsinaisia työkaluja, kun taas DaVinci Resolve pyrkii saavuttamaan saman vähemmällä määrää työkaluja. DaVinci Resolvessa voi esimerkiksi häivyttää ääntä tai kuvaa suoraan hiirellä aikajanalla vetämällä eikä se vaadi tähän erillistä työkalua tai tehostetta. Se kumpi tapa on parempi, on pikemminkin makuasia, mutta DaVinci Resolve on tältä osin ainakin suoraviivaisempi.

Se, että Premieressä on lähtökohtaisesti enemmän työkaluja, voi olla helpompi uusia käyttäjiä ajatellen kuin se, että joitakin ominaisuuksia on sijoitettu DaVinci Resolvessa eri valikoiden alle tai kokonaan eri sivuille. Premiere sisältää myös muutamia erityisen hienoja työkaluja, kuten vaikkapa Remix-työkalu, jolla suoraan hiirellä vetämällä voi muuttaa musiikkiraidan kestoa. Premiere osaa uudelleenmiksata musiikin niin, että musiikki luodaan keinotekoisesti uudelleen sopivan pituiseksi videoon nähden. Premiere myös sisältää suoraan editoinnin ääniraidalla spiikin nauhoitukseen liittyvän kuvakkeen. Vaikka spiikkejä voi nauhoittaa toki molemmissa sovelluksissa, Premieren tapa on suoraviivaisempi ja helpompi.

Molemmissa ohjelmissa voi myös tekstittää sekä manuaalisesti että automaattisesti. Premiere kuitenkin osaa luoda tekstitykset täysin automaattisesti keinoälyyn perustuen. Myös manuaalisten tekstien ja tekstitysten lisääminen on hieman suoraviivaisempaa, koska tekstikehykset voi piirtää suoraan videon päälle eikä tekstejä tarvitse muokata erillisessä paneelissa.

Voittaja: Premiere Pro on hienoinen voittaja tässä kategoriassa, vaikka perustason videoeditointi onkin muuten aika lailla tasapeli.

Vertailussa ääniominaisuudet

Adobe Premiere Pro sisältää Audio Mixer -työkalun ääniraidan muokkaamiseen. Se on kohtuullisen yksinkertainen äänieditori, jossa ei ole aivan kaikkia mahdollisia äänen muokkaukseen liittyviä toimintoja. Koska Premiere Pro on kuitenkin osa Creative Cloud -pakettia, voit muokata ääniä erillisen Adobe Audition -sovelluksen avulla. Muokattava ääni voidaan lähettää Premierestä Auditioniin, tehdä siihen hienosäätöjä ja sitten palauttaa korjattuna takaisin Premiereen.

DaVinci Resolven Fairlight-sivu on omistettu äänen muokkaukseen. Sitä voi ajatella ohjelman sisään rakennettuna täysin erillisenä sovelluksena, koska se sisältää erittäin paljon pelkästään ääneen liittyviä ammattimaisia ominaisuuksia. Monelle peruskäyttäjällä nämä voivat olla jopa liikaa. Onneksi perustason äänen muokkauksen voi tehdä jo suoraan editoinnin aikana Edit-sivulla. DaVinci on Premiereä näppärämpi siinä, että monimutkaisempia äänikorjauksia varten ääntä ei tarvitse lähettää toiseen sovellukseen, vaan kaikki tarvittavat työkalut löytyvät ohjelman sisältä.

Voittaja: DaVinci Resolve.

Vertailussa värikorjailu ja värinhallinta

Jos DaVinci Resolve on tunnettu jostain niin se on tunnettu nimenomaan värinhallinnastaan ja erittäin monipuolisista värikorjailumahdollisuuksistaan. Premiere Pro sisältää myös hyvinkin monipuolisesti erilaisia värikorjailutyökaluja, mutta silti DaVinci Resolve vie tässä asiassa selvästi voiton. DaVinci Resolve -ohjelman sisällä on Color-sivu, jossa kaikki värikorjaus voidaan toteuttaa. Ainoa haastavampi asia uusia käyttäjiä ajatellen on se, että DaVinci käyttää värikorjauksissa node-arkkitehtuuria, joka on hyvin erilainen tapa tehdä värisäätöjä, kuin vaikkapa juuri Premiere Pro:ssa.

Voittaja: DaVinci Resolve.

Vertailussa liikegrafiikka ja animointi

Vaikka Premiere Pro -sovelluksessa on mahdollista luoda pieniä ja suhteellisen yksinkertaisia animaatioita, se ei ole siinä kovinkaan hyvä tai monipuolinen. Onneksi animaatiot ja liikegrafiikkaan liittyvät tehosteet voidaan toteuttaa erillisessä Adobe After Effects -sovelluksessa ja tuoda sitten saumattomasti Premiere Pro:hon. After Effects on laaja sovellus ja se vaatii harjoittelua, mutta taitavissa käsissä ohjelman avulla voi luoda miltei mitä tahansa.

DaVinci Resolvessa on sisäänrakennettu Fusion-sivu, jossa voidaan luoda tehosteita ja animaatioita. Kyseessä on hyvin monipuolinen työkalu, johon tottuminen vie aikaa. Suurimpana hankaluutena node-pohjainen arkkitehtuuri.

Pelkästään DaVincia ja Premiereä vertailtaessa voittaja tässä kategoriassa olisi DaVinci Resolve, mutta animoinnin suhteen voittajaksi täytyy julistaa (hieman kyseenalaisesti) Adobe After Effects, joka mahdollistaa niin paljon ja integroituu täydellisesti sekä Adobe Premieren, Adobe Photoshopin että myös Adobe Illustratorin kanssa.

Voittaja: Adobe After Effects.

Vertaulussa suorituskyky ja vakaus

Suorituskyky ja vakaus ovat alueita, joilla DaVinci Resolve loistaa – erityisesti silloin, kun käytetään maksullista Studio-versiota, DaVinci Resolve on erittäin suorituskykyinen ohjelmisto ja suoriutuu hienosti raskaistakin tehtävistä ja vaativista aineistoista. Yksi etu DaVinci Resolvella on Premiereen verrattuna ja se on Blackmagic RAW -tuki. Muuten molemmat ohjelmistot tukevat hienosti erilaisia videotiedostomuotoja ja kodekkeja, mutta DaVinci Resolven ilmaisversiossa on jonkin verran rajoituksia (kuten esim. 10-bittisten videoiden muokkaus).

Varsinaisia suorituskykytestejä on tehty netissä lukuisia ja niitä löytää hakemalla. Vaikka tilanne on aina erilainen tietokoneesta, käyttöjärjestelmästä ja koneen komponenteista riippuen, DaVinci Resolve on yleisesti ottaen suorituskykyisempi. Premiere Pro ei yllä aivan samaan suorituskykyyn ja lisäksi se on jopa kuuluisa epävakaudestaan ja siitä, että ohjelma voi kaatua koska tahansa. Tämä epävakaus tuntuu olevan kuitenkin pikemminkin Mac-käyttäjien ongelma ja ainakin artikkelin kirjoittajan omalla PC-koneella Premiere Pro on toiminut ihan hyvin. Molemmat ohjelmat voivat kaatua eli kumpikaan ei ole täysin virheetön tältä osin. DaVinci Resolvessa on kuitenkin ns. live-tallennus, jolloin ohjelma tallentaa automaattisesti kaikki tehdyt asiat. Mikäli ohjelma siis sattuisi kaatumaan, mitään ei menetetä. Premiere Pro vaatii puolestaan enemmän manuaalista varmuuskopiointia ja ahkeraa tallentamista.

Voittaja: DaVinci Resolve.

Vertailussa hinta

Tämä kategoria on erittäin helppo ja voittajasta ei ole epäselvyyttä. DaVinci Resolven saa ladattua täysin ilmaiseksi ja ilmaisversio riittää useimmille henkilöille. Vaikka ostaisit maksullisen Studio-version niin silloinkin DaVinci Resolve tulee edullisemmaksi pitkässä juoksussa, koska kyseessä on vain kertaostos toisin, kuin Adoben jäsenyyteen perustuvat maksut.

Voittaja: DaVinci Resolve.